petak, 1. siječnja 2010.

Zapečena sarma

Evo još jednog jela koje je potisnulo onu klasičnu varijantu. Naravno, riječ je o sarmi koju jedemo u ovo doba godine. Do sad sam cijeli život jela klasično kuhanu sarmu, ali kad sam probala zapečenu, ona je zauzela prvo mjesto u toj kategoriji.
Moja prva zapečena sarma je bila katastrofa, no svi su je jeli jer mi nisu imali hrabrosti reći da je koma. Naravno, situacija se promijenila i sad znam napraviti dobru zapečenu sarmu. Da ne bih previše brbljala krećem na opis pripreme.



Sastojci:
1 velika glavica kiselog zelja
    (ono sa tamnijim i tanjim listovima je bolje)
malo piletine
50 dag miješanog mljevenog mesa
malo riže
malo špeka
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
vegeta
papar ili mljeveni čili
3 dl paradajz sosa


Priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte na kockice i popržite i dodajte nasjeckanog špeka. Kratko popržite i na to dodajte nasjeckane komade piletine i nakon par minuta mljevenog mesa. Konstantno miješajte dok sastojci ne promijene boju. Za to vrijeme skuhajte, ali ne do kraja, malo riže. Procijedite rižu, dodajte je smjesi, dodajte začine i još koju minutu promiješajte i maknite s vatre da se smjesa malo ohladi.
Za to vrijeme izvadite korijen iz glavice zelja, odlomite listove. Na kraju svakom listu održite onaj tvrdi dio da lakše možete oblikovati sarmu.
Kad se smjesa malo ohladila, sa žlicom punite i rolajte sarmice te ih slažite u nauljenu tepsiju. Prije stavljanja tepsije u pećnicu polijte sarme sa malo vode.
Pecite  oko 45 minuta na temperaturi od oko 180° - 200°C. Ja ih nakon nekog vremena znam okretati da mi ne zagore, a da se ipak malo zapeku. 15 minuta prije kraja polijete sarme sa paradajz sosom.

2 komentara:

  1. Da li kupus bude mekan obzirom na kratko vrijeme prženja.?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, ali treba kupiti onaj zeleni sa tankim listovima. Onaj žućkasto-zeleni ima predebele listove i zato nije dobar za pečenje.

    OdgovoriIzbriši

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...