četvrtak, 12. rujna 2013.

Tapeciranje stolica

Tko ima volje i ideja može uz malo truda staroj, raspadnutoj stolici osvježiti izgled. Što vam je potrebno od materijala i alata, ovisi o tome što želite napraviti i u kakvom je stanju stolica. Meni je trebalo sljedeće:

Materijal i alati:

 • lak boje bukve,
 • spužva debljine 2 cm,
 • tkanina bež boje sa cvijetnim uzorkom,
 • brusni papir 60,
 • odvijači,
 • kistovi,
 • klamerica za drvo.


 1. Najgori dio posla je rastavljanje stolice, skidanje tkanine, vijaka, čavala, zaklmanih dijelova.
 2. Nakon toga brusnim papirom treba izbrusiti sve drvene dijelove. Ovo je potrebno kako bi se što više skinuo prijašnji lak, prljavština i masnoća. 
 3. Dobro je posprejati drvene dijelove sredstvom protiv masnoće i prljavštine i obrisati sve dobro vlažnom spužvom. Drveni dijelovi ne smiju imati na sebi ostatke bilo kakve prljavštine i ostatke brušenja.
 4. Nakon toga nanosimo prvi sloj laka. Ovdje treba paziti na rubove, jer ako stavimo previše laka, on se u fazi sušenja cijedi i nakon par sati nastanu kapljice. Isto tako je dobro vući poteze kistom paralelno sa godovima, kako bi lak pratio liniju drveta - znači uzduž površine lijevo - desno. Malo duže traje razmazivanje, kako bi ravnomjerno rasporedili lak po čitavoj površini. 
 5. Drugi premaz možemo napraviti tek nakon minimalno 12 sati sušenja.
 6. Za tapeciranje sam prvo izrezala spužvu u oblicima sjedalice i naslona, koliko je bilo potrebno i prekrila je tkaninom. Potrebno je odrezati bar 2-3 cm više tkanine jer se taj višak presavije preko sjedalice i s unutrašnje strane klama se oko 2 cm od ruba sjedalice ili naslona.
 7. Na kraju dolazi sastavljanje. Tu sve ovisi o dizajnu stolice (i broju vijaka).

4 komentara:

 1. Jako lijepo. Svidja mi se.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zdravo,ja imam iste stolice i zelim da ih presvučem,ali se bojim rasklapanja da se neće sta poremetit jer su bas čvrste i porodično su naslijeđe i nebi da ih uništim a znam često neki namjestaj preuređivati i nemam strah al sad bas sam u frci,imate li neki savjet odakle krenuti i kako ste odvojili spohene dijelove jer je svevfikdirano lijepkom

  OdgovoriIzbriši
 3. Dal' mi možete reći cijenu za šest stolica? Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Poštovana, ja se ne bavim tapeciranjem namještaja. Ovo sam napravila za svoj gušt.
   Lijep pozdrav!

   Izbriši

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...