Lungić u slatkastom umaku s njokima


U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba doraditi. Ne kažem da je moja verzija super, ali može biti neki početak.
Kod moje prve pripreme lungića, bila sam strašno razočarana kako to izgleda, ali nakon što sam probala, shvatila sam da je sve ono što sam radila odokativno po svom ipak bolja verzija i da mi se jako sviđa. 
Znači, ovo nije uklesano u kamenu, ali je dobar temelj.
Postupak:
Lungiću prvo odstranite one masne, bijele naslage, tzv. žilice, posolite ga i popratite, a zatim namažite maslinovim uljem i ostavite da tako odstoji kojih 20 minuta. Zagrijte tavu i tako natopljen lungić pecite, okrećući ga cijelo vrijeme sa svih strana. Kraj njega stavite malu ljutu papričicu, dva češnja češnjaka i jednu grančicu ružmarina. Sad ga možete poklopiti i 10-ak minuta na laganoj vatri peći, uz povremeno okretanje. Najspretnije je to raditi s hvataljkama. 
Kad je lungić pečen, stavite ga u posudu, zajedno s češnjakom i ružmarinom i pokrijte s alu folijom da malo odstoji. Za to vrijeme, papričicu bacite, a na preostalo ulje stavite žlicu brašna i lagano prepecite. Povremeno zalijevajte crnim vinom da se malo zgusne i stavite 3 žlice pekmeza. Cijelo vrijeme miješajte smjesu i podlijevajte vinom. Dodajte kocku za juhu (može povrtna ili kokošja). S obzirom da je smjesa prilično slatka, možda ćete morati dodati još malo soli po vlastitom ukusu, ali ne previše da se ne izgubi slatkoća. Pred kraj dodajte jednu žlicu maslaca. Smjesa neće biti jako gusta, ali treba biti dovoljno tekuća da izgleda kao umak. 
Uz ovo jelo jako dobro pašu njoke. Njih možete skuhati pred kraj pripreme umaka.
Sad možete narezati lungić na deblje ploške, koji u sredini mora biti ružičast.


Sastojci:
  • oko 250 - 300 g lungića (to je obično pola lungića) - taman za 2 osobe
  • sol
  • šareni papar
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka (treba ih samo malo stisnuti nožem da napuknu i tako otpuštaju miris)
  • grančica ružmarina
  • suha ljuta papričica
  • 2 dcl crnog vina
  • kocka za juhu
  • 3 žlice pekmeza od šljiva ili nekog drugog tamnog
  • 1 žlica maslaca
  • njoki

Primjedbe

Popularni postovi