nedjelja, 20. studenoga 2011.

Piroške

Ovo fino i kalorično jelo probala sam prvi put u osnovnoj školi. U 5. razredu učila sam ruski jezik i nastavnica koja nam je predavala imala je običaj nekog od učenika poslati po piroške. To mi se urezalo u sjećanje jer smo svi u razredu s nestrpljenjem čekali da se taj učenik vrati s vrećicom punom pirošaka. Nastavnica je bila stroga, ali odličan predavač. Bila je zanimljiva i odmjerena. Zahvaljujući njoj, piroškama i zanimljivim pričama iz Rusije svi smo lako i brzo naučili jezik. Neki od nas su sklopili prva prijateljstva sa učenicima iz tadašnjeg SSSR-a. Sjećam se dopisivanja sa dvije djevojčice iz Kijeva. Naravno, u to doba nije bilo Facebooka i ostalih novotarija današnjeg doba, pa se komunikacija odvijala preko pisama. U koverte smo obavezno trpale koje-kakvi kičeraj, tipičan za djevojčice tog uzrasta. Bilo je tu šarenih salveta, šljokica, naljepnica, sličica. Naravno, dopisivanje je bilo na ruskom, što je ujedno za mene bio dobar trening. No, da se mi vratimo na klopu:


Sastojci:
500 g svježeg kravljeg sira
3 jaja
400 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
ulje

Priprema:
Jaja, sol, prašak za pecivo i ½ smjese sira dobro izmiješamo. Nakon toga dodamo brašno i umijesimo glatko tijesto i ostavimo ½ sata da odstoji. Nakon toga razvaljamo tijesto i izrežemo na pravokutnike. Ostatak sira posolimo i izradimo vilicom. Pravokutnike namažemo sirom i stavimo peći u vruće ulje. Pečene piroške stavljamo na salvete kako bi upile višak ulja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...