ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Pita od jogurta

Ovaj kolač vam neće biti prvi izbor, ali zato nećete biti svjesni da će vam kroz razgovor sa prisutnima ruka sama grabiti, jedan po jedan. Na kraju ćete se zabezeknuti: "Jesam li ja to pola tepsije smazala?!"
Tijesto:
4 žumanjka
15 dag maslaca
10 dag šećera
Vanil šećer
25 dag brašna
Prašak za pecivo

Krema:
4 bjelanjka
10 dag šećera
Naribana korica limuna
0,5 l jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica brašna

Priprema:
Prvo izmiješajte maslac, šećer i vanil šećer, a poslije umijesite brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio stavite u frižider na pola sata, a drugi razvaljajte i stavite u tepsiju. Pecite na 180° C maksimalno 10 minuta.
Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke, šećer i limunovu koricu sve dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte jogurt i vrhnje i lagano miksajte, pa onda polako žlicu po žlicu brašno. Nastavite lagano miksati.
Izvadite iz pećnice tepsiju sa polupečenim tijestom i prelijte smjesu preko njega i nastavite peći. Nakon 10-ak minuta ponovo izvadite tepsiju i na nju naribajte onaj komad tijesta koji se hladio u frižideru. Vratite tepsiju nazad u pećnicu i peci još 10-15 minuta.

1 komentar:

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...