ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Mozart torta

Postoji puno recepata s ovim imenom, ali meni se najviše svidio ovaj, koji sam malo sebi prilagodila, tj. prilagodina klincima ;)


Prhko tijesto:
150 g brašna
40 g šećera
2 vanil šećera
100 g maslaca
Maslac izrezati na listiće i pomiješati sa šećerom i vanil šećerom, dodati brašno i umijesiti tijesto. Na kraju izvaljano tijesto staviti na dno kalupa. Tijesto izbosti vilicom i staviti prsten kalupa. Peći 15 minuta na temperaturi od 200°C. Nakon pečenja tijesto odmah izvaditi iz kalupa.


Biskvitno tijesto:
4 jaja
4 žlice vruće vode
100 g šećera
1 vanil šećer
80 g brašna
30 g gustina
10 g kakaa
Jaja i vodu izmiksati, dodati šećer i vanil šećer. Brašno, gustin i kakao prosijati kroz cjedilo i dodavati žlicu po žlicu u smjesu koju lagano miješamo kuhačom. Peći u kalupu obloženim papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 180° C. Pečeno tijesto odmah izvaditi iz kalupa da se ohladi i ohlađeno razrezati na dva dijela.

Nadjevi:
50 g grožđica
3 žlice ruma
1 omot bijele želatine
4 žlice hladne vode
0,5 l slatkog vrhnja
40 g mljevenih oraha
30 g nutele
20 g šećera u prahu
½ vrećice Ledo – šumskog voća

Postupci sa nadjevima:

  1. postupak: Grožđice namakati u rumu oko 1 sat.
  2. postupak: Želatinu i vodu pomiješati i ostaviti da nabubri oko 10 minuta, nakon toga zgrijati na laganoj vatri dok se ne otopi, ali ne smije zakipjeti ili se stvrdnuti.
  3. postupak: Pomiješati orahe i nutelu i lagano topiti na vatri.
  4. postupak: Izmiksati slatko vrhnje sa želatinom

Nadjev 1:
Smjesu oraha i nutele izmiksati sa polovicom smjese vrhnja i želatine.

Nadjev 2:
Smjesu oraha i nutele izmiksati sa drugom polovicom smjese vrhnja i želatine i dodati šećer u prahu

Redoslijed :
  1. Na prhko tijesto slažemo šumsko voće.
  2. Na voće stavljamo biskvitno tijesto.
  3. Na biskvitno tijesto stavljamo kremu od oraha i nutele.
  4. Na kremu slažemo drugo biskvitno tijesto.
  5. Na drugo biskvitno tijesto slažemo kremu od grožđica.

Ako želimo ukrasiti tortu sa slatkim vrhnjem onda na treba još 2 dl slatko vrhnja. Ja nisam koristila jer sam imala ticino masu kao ukras.

Nema komentara:

Objavi komentar