Ovaj kolač vam neće biti prvi izbor, ali zato nećete biti svjesni da će vam kroz razgovor sa prisutnima ruka sama grabiti, jedan po jedan. Na kraju ćete se zabezeknuti: "Jesam li ja to pola tepsije smazala?!"
Tijesto:
4 žumanjka
15 dag maslaca
10 dag šećera
Vanil šećer
25 dag brašna
Prašak za pecivo
Krema:
4 bjelanjka
10 dag šećera
Naribana korica limuna
0,5 l jogurta
2 kisela vrhnja
5 žlica brašna
Priprema:
Prvo izmiješajte maslac, šećer i vanil šećer, a poslije umijesite brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio stavite u frižider na pola sata, a drugi razvaljajte i stavite u tepsiju. Pecite na 180° C maksimalno 10 minuta.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio stavite u frižider na pola sata, a drugi razvaljajte i stavite u tepsiju. Pecite na 180° C maksimalno 10 minuta.
Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke, šećer i limunovu koricu sve dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte jogurt i vrhnje i lagano miksajte, pa onda polako žlicu po žlicu brašno. Nastavite lagano miksati.
Izvadite iz pećnice tepsiju sa polupečenim tijestom i prelijte smjesu preko njega i nastavite peći. Nakon 10-ak minuta ponovo izvadite tepsiju i na nju naribajte onaj komad tijesta koji se hladio u frižideru. Vratite tepsiju nazad u pećnicu i peci još 10-15 minuta.
probala. fino. pola tepsije smazala.
OdgovoriIzbriši