subota, 20. srpnja 2013.

Pita od jabuka

Obožavam sve moguće pite i gdje god ih vidim dok naručujem hranu ( u slastičarnama ili pekarama) uvijek dolazim u napast da osim onog po što sam došla, naručim i pitu. 


Tijesto:
50 dag oštrog brašna ( po potrebi dodati malo više za umijesiti tijesto)
1 prašak za pecivo
½ žličice  soli
25 dag margarina
8 žlica šećera
4 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
naribana korica od jednog limuna

Nadjev:
1 kg jabuka (naribanih)
10 žlica šećera
1 vanil šećer
sok od jednog limuna
1 žlica grožđica
1 žlica cimeta

Sve sastojke za tijesto izmiksati mikserom sa spiralnim metlicama. Margarin bi trebalo prije toga malo omekšati. Ja ga stavim u mikrovalnu pećnicu na odmrzavanje da brže omekša, ali da nije rastopljen.  Gotovo tijesto staviti u hladnjak, a tepsiju u kojoj ćete peći pitu, stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon što se tepsija ugrijala izvadite je iz pećnice. Tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na 2 jednaka dijela.  Prvi dio razvaljajte, stavite u tepsiju i stavite u pećnicu da se peče oko 10 minuta. Za to vrijeme naribajte jabuke i dodajte sve sastojke i dobro izmiješajte. Izvadite tepsiju iz pećnice i na tijesto stavite smjesu jabuka, a na jabuke drugi sloj tijesta koji prije stavljanja u pećnicu izbodite sa vilicom. Temperatura pečenja iznosi 200° C, a sve ukupno vrijeme pečenja između 30 i 40 minuta.  Kad gornji sloj dobije zlatno žutu boju, pita je pečena. 

Postoji i drugi način pečenja, da se stavi prva kora, smjesa i odmah druga kora, ali s obzirom da je smjesa vlažna, uvijek postoji šansa da nam gornji sloj bude prepečen, a donji sloj sirov. Zato mislim da ja bolje prvo ispeći 10-tak minuta prvu koru, pa onda dodati ostalo.

Gotovu pitu pospite šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...