Obožavam sve moguće pite i gdje god ih vidim dok
naručujem hranu ( u slastičarnama ili pekarama) uvijek dolazim u napast da osim
onog po što sam došla, naručim i pitu.
Tijesto:
50 dag oštrog brašna ( po potrebi dodati malo više za
umijesiti tijesto)
1 prašak za pecivo
½ žličice soli
25 dag margarina
8 žlica šećera
4 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma
naribana korica od jednog limuna
Nadjev:
1 kg jabuka (naribanih)
10 žlica šećera
1 vanil šećer
sok od jednog limuna
1 žlica grožđica
1 žlica cimeta
Sve sastojke za tijesto izmiksati mikserom sa
spiralnim metlicama. Margarin bi trebalo prije toga malo omekšati. Ja ga stavim
u mikrovalnu pećnicu na odmrzavanje da brže omekša, ali da nije
rastopljen. Gotovo tijesto staviti u
hladnjak, a tepsiju u kojoj ćete peći pitu, stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon
što se tepsija ugrijala izvadite je iz pećnice. Tijesto izvadite iz hladnjaka i
podijelite na 2 jednaka dijela. Prvi dio
razvaljajte, stavite u tepsiju i stavite u pećnicu da se peče oko 10 minuta. Za
to vrijeme naribajte jabuke i dodajte sve sastojke i dobro izmiješajte.
Izvadite tepsiju iz pećnice i na tijesto stavite smjesu jabuka, a na jabuke
drugi sloj tijesta koji prije stavljanja u pećnicu izbodite sa vilicom. Temperatura
pečenja iznosi 200° C, a sve ukupno vrijeme pečenja između 30 i 40 minuta. Kad gornji sloj dobije zlatno žutu boju, pita
je pečena.
Postoji i drugi način pečenja, da se stavi prva kora,
smjesa i odmah druga kora, ali s obzirom da je smjesa vlažna, uvijek postoji
šansa da nam gornji sloj bude prepečen, a donji sloj sirov. Zato mislim da ja
bolje prvo ispeći 10-tak minuta prvu koru, pa onda dodati ostalo.
Gotovu pitu pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar