nedjelja, 30. siječnja 2011.

Jaja Benedict

Na internetu sam u više navrata naletjela na jelo koje je toliko hvaljeno, pa sam i sama odlučila pripremiti isto.
Prema jednoj priči gospodin i gospođa Benedict svaku subotu posjećivali su jedan Njujorški restoran, zaželjeli su se nečeg novog. Pošto više nisu znali što bi naručili, konobaru su rekli neka ih iznenadi. I tako je nastalo ovo jelo. U masi raznih recepata, nešto sam iskemijala za dvije osobe, iako sam nakon sat vremena shvatila da bi ova količina bila dovoljna i za 4 osobe.


Osnova:
4 šnite kuhane šunke
4 šnite kruha ili mliječnog peciva

Za poširanje:

4 jaja
1 l vode
1 lovorov list
5 klinčića
5 zrna crnog papra
1 žličica šećera
0,5 dl octa

Umak Holandez:
2 žumanjka
1 žlica vode
10 dag maslaca
Malo soli
Malo papra
Malo limunovog soka
1 žlica vrhnja za kuhanje
Malo vlasca

Poširanje:
Ulijte vodu u lonac i stavite kuhati. Kad uzavri dodajte lovorov list, klinčić, papar, šećer i ocat. Nakon 10-ak minuta kuhanja izvadite sve začine iz vode. Smanjite vatru, razbijte jaje u neku zdjelicu te ga polako sa žlicom spustite u vodu. Po potrebi malo približite bjelanjak da se na „razbježi“ po loncu. Ja sam pričekala pola minute, pa onda dodala drugo jaje itd. Jaja kuhajte 4-5 minuta. Za to vrijeme kruh „istostirajte“ ili prepecite na tavi, a nakon toga i šunku prepržite s obje strane.

Priprema umaka Holandez:
Ulijte vodu u lonac i stavite kuhati. Kad uzavri stavite manji lonac u tu vodu i u njemu zamutite dva žumanjka i žlicu vode. Miješajte pjenjačom na srednje jakoj vatri tako da voda lagano kuha. Polako dodajte maslac, vrhnje i ostale začine. Miješajte još 1-2 minute i maknite s vatre.

Redoslijed slaganja je sljedeći:
Na tostirani kruh stavite šunku, na šunku stavite poširano jaje, a jaje prelijte umakom Holandez. Sve pospite s malo vlasca.

Moj dojam: 
Nije loše, dosta zasitno. Ne bih to baš svaki dan mogla jesti.

Nema komentara:

Objavi komentar