četvrtak, 7. srpnja 2011.

Nakit

Prije par godina počela sam se nešto malo zezati sa fimo masom i perlicama. Što je još ostalo iz te faze možete vidjeti na fotografijama. Ništa nije komplicirano, a na kraju ispadne simpatično.







Džem od trešanja

U prošlom receptu napisala sam kako nisam baš neki voćejedac. Primjetih kako mi ljudi često znaju uvaliti neku voćkicu, a meni je nekako neugodno odbiti, a ne daj bože baciti. Mislim da je grehota bacati hranu.  Susjeda mi je neki dan poklonila vrećicu trešanja. Malo sam si gruntala što s njima pa mi je palo napamet ili neki pekmez ili neki sok. Surfajući po internetu, opet sam iskemijala nešto svoje.

1,5 kg trešanja (očišćenih)
1 limun (sok)
60 dag šećera
1 želin
2 žlice ruma

Kuhanje:
Trešnje, koje ste prethodno dobro oprali i izvadili im peteljke i koštice, pospite polovicom šećera i ostavite par sati da odleže.  Ja sam ostavila preko noći.
Drugi dan sam ih stavila kuhati. S vremena na vrijeme treba ih promiješati i sa žlicom treba pokupiti i maknuti pjenu.  Nakon 15 minuta umješajte sok od limuna, ostatak šećera, rum i želin. Kuhajte do željene gustoće i kad je gotovo sa štapnim mikserom malo usitnite džem.

Sterilizacija staklenki:
Operite staklenke (4 male), obrišite i stavite u hladnu pećnicu koju zagrijte na 100°C. Nakon 20 minuta u staklenke ulijte topli džem i vratite u pećnicu. Sušite na istoj temperaturi oko sat vremena, ali sa poluotvorenom pećnicom.  Na kraju poklopite, ohladite i pospremite.


Savjeti:
  • Sterilizirane posude koje vadite iz pećnice su vruće, pa zato pazite - znam što govorim - :)
  • Ako ne želite koristiti želin onda džem kuhajte duže - do sat i pol.
  • Ako ne želite koristiti poklopce za posudice, nego celofan, onda ga namažite rumom.

Lungić u slatkastom umaku s njokima

U moru različitih recepata, teško da ću nešto skuhati po planu. Uvijek napravim nešto po svome jer mi se čini kako postojeći recept treba do...